Франківка збирає пластик, аби допомогти українським воїнам

Чотири роки поспіль координаторка благодійного фонду “Лелекера” Галина Батюк збирає пластмасові кришечки з-під пляшок. Отримані за пластик гроші йдуть на потреби поранених бійців ООС.

Франківка збирає пластик, аби допомогти українським воїнам (ФОТО)

Про це пише Суспільне.

“Наш благодійний фонд сповідує дві цілі – екологічну і патріотичну. Ми намагаємося зменшити кількість пластику в природі, віддати його на переробку й отримати за це гроші. Гроші даємо на лікування та реабілітацію захисників України”, – розповідає Батюк.

На початку 2015-го року волонтерка прочитала у соціальній мережі заклик збирати пластик, щоб допомогти пораненим бійцям, які повертаються з російсько-української війни.

“Як свідома громадянка, я почала складати кришечки, шукати пункти прийому, передавати на Київ”, – пригадує Галина Батюк.

У 2017-му році створили всеукраїнський благодійний фонд “Лелекера”. Його керівницею стала Наталія Тарасова. Вона й запропонувала іванофранківці Галині Батюк стати координаторкою від Прикарпаття.

“За ці роки ми відкрили понад 80 пунктів здачі пластику у Франківську і навколишніх селах. До проєкту долучилися і школи, і коледжі, університети міста, кав’ярні, кінотеатри. Пандемія внесла свої корективи у нашу роботу, але все одно збір іде”, – розповідає координаторка.

Зокрема, ціна на пластмасові кришечки значно знизилася: якщо у 2017-му році кілограм корків коштував 10 гривень, то зараз – 5-6 гривень, а звичайний пластик – менш як 2 гривні.

Саме тому і збирають кришечки, бо вони значно дорожчі.

Впродовж чотирьох років у Франківську було зібрано 3,9 тонн пластику, з них – 3 394 кілограми кришечок. По Україні фонд здав 46 тонн.

Три тисячі гривень перерахували пораненому бійцю з Коломийщини.

Понад чотири тисячі гривень виділили Центру для учасників АТО та їхніх сімей “Бандерівський Схрон”.

Також фонд долучився до збору грошей під час акції “Місто свідомих людей” на лікування онкогематологічного захворювання сина ветерана АТО Андрія Фармуги.

Загалом, за чотири роки благодійний фонд “Лелекера” спрямував 268 тисяч гривень на лікування та реабілітацію українських бійців. З них 75 тисяч – на протезування у Польщі у 2017-му році Максимові Клокуну, частково – 17 тисяч – оплатили ендопротезування розвіднику ГУР, 10 500 пішло на оплату операції морському піхотинцю, приблизно 15 тисяч гривень спрямували на різні види ортопедичних виробів для поранених бійців. Також фонд фінансово допомагає родинам атовців.

У 2020-му році понад 60 тисяч гривень спрямували ветерану АТО, у якого діагностували онкозахворювання.

“Нам дуже бракує волонтерів. Є багато свідомих людей, які самі збирають пластик, відкривають пункти для збору кришечок. Проте в нас зараз немає можливості об’їжджати й забирати пластик, адже 80 точок – це дуже багато. Бракує і контейнерів для збору корків”, – каже Батюк.

Волонтерка побувала й у міського голови Івано-Франківська. На зустрічі запропонувала ідею зі збереження екології та розвитку сортування сміття у місті. Просила, щоб влада закупила контейнери для збору кришечок. Проте поки що допомоги від чиновників не дочекалася.

Івано-Франківськ здає кришки на переробку двічі в рік. Гроші з однієї здачі перераховують на підтримку діяльності ГО “Бандерівський Схрон”, а з іншої – на адресну допомогу когось з поранених або ветеранів, що потребують підтримки у лікуванні.

“Якщо об’єми збору пластику збільшаться, то й кошти, які направляємо на допомогу, теж будуть більш значними. Ми оперуємо винятково тим ресурсом, який нам дають благодійники у вигляді вторинної сировини”, – розповідає Галина Батюк.

До слова, в Івано-Франківську пластмасові кришечки можна здати у Музеї Небесної Сотні, що на вулиці Коновальця. Збором опікується адміністраторка та екскурсоводка музею Світлана Картуш, яка залучила багатьох відвідувачів до збирання пластикових кришечок.

Джерело: Галка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *