Виставка з Полтавським корінням у Івано-Франківську

У  четвер 23 січня, о 15.00 в Івано-Франківську відкрилась масштабна виставка музею з Полтавщини під назвою: «Полтавщина – етнографічні маркери».

Власник колекції й організатор музею «Древо», що знаходиться у Хорольському районі Едуард Крутько розповідає, що вони радо відгукнулися на запрошення Музею Мистецтв Прикарпаття.

Він повідомив, що зараз практично завершили монтування виставки. Близько місяця містяни, та гості Івано-Франківська, зможуть знайомитись із найкращими автентичними зразками народного мистецтва, що є у колекції музею з нашого краю.

Таким чином спробують показати, що є маркерами, тими непересічними ознаками, що відрізняють Полтавщину від інших регіонів.

Організатор виставки буде єдиним представником від Полтавщини в Івано-Франківську і сподівається, що все вийде гарно зробити і відвідувачі зрозуміють головні етнографічні особливості нашого краю:

«Для мене це трохи хвилююче, бо вперше буду презентувати Полтавщину далеко за її межами, та ще й із досить великою виставкою. Якось на хвилину задумався, чи могли б подумати наші Козубівскі жіночки, які сто років тому вишивали собі, наприклад “к пасці” нову сорочку, що їх праця буде експонуватися у кращих музеях України. І слугуватиме зразком для відродження традиційних оранментів, чи буде предметом захоплення у далеких нащадків. Думаю, вони були б щасливі, коли дізналися про це».

Едуард Крутько збирає цю автентичну колекцію з 2017 року. У ній представлені старовинні сорочки, плахти, головні убори та багато інших елементів одягу та побуту жителів Полтавщини, деякі речі майже вікові. Це перша масштабна експозиція його музею в іншому регіоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *