“Мак пам’яті”: у Франківську студенти організували благодійний ярмарок

У середу, 13 листопада 2019 р. на факультеті історії, політології та міжнародних відносин відбулася благодійна акція “Мак пам’яті”, присвячена 101-ій річниці завершення Першої світової війни. Учасники акції мали змогу придбати маки та солодощі, виготовлені студентами.

Завдяки поезії канадського військового лікаря Джона Маккрея “На полях Фландрії” (1915), маки стали символами полеглих у боях. Ідея використовувати червоний мак як символ пам’яті належить Моїні Майкл, викладачці Університету Джорджії (США), йдеться на сайті Поступового гурту франківців.

У багатьох країнах колишньої антинімецької коаліції 11 листопада є державним святом і відзначається під різними назвами: у США – це “День ветеранів”, у Франції, Бельгії та Новій Зеландії – “День перемир’я”, у Великобританії, Канаді, Австралії – день поминання загиблих у Першій світовій війні.

Світлини, експонати часів Першої світової війни і костюм військового солдата УГА, надані музеєм визвольних змагань Прикарпатського краю, макова фотозона, відтворювали дух епохи.

Студентами та викладачами факультету історії, політології та міжнародних відносин було зібрано 8002 грн, які будуть передані КП “Пам’ять” для встановлення хреста та впорядкування цвинтаря Першої світової війни у с. Верхній Майдан Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *