Книгу спогадів про Олега Лишегу презентували у Франківську

В ПНУ та обласній бібліотеці у Франківську з нагоди 70-ліття Олега Лишеги презентували книгу спогадів про нього.

У Франківську та Тисмениці пройшли заходи, приурочені до 70-річчя поета, перекладача, драматурга, скульптора Олега Лишеги, який народився в Тисмениці. Помер 17 грудня 2014 року.

Презентації книжки спогадів про Олега Лишегу «Полум’я відігріє пам’ять» львівського видавництва «Піраміда» відбулися в Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника та в обласній науковій бібліотеці ім. І Франка за участі письменника Василя Габора, літературознавця Тараса Пастуха, художника-дизайнера Андрія Кіся, художнього подружжя Тетяни та Валерія Шаленків.

Люди, які добре знали Олега, ділилися своїми спогадами про нього, починаючи ще зі студентських часів, розгортали перед присутніми сувій минулого, з якого поставали найяскравіші і найтрагічніші віхи життя Олега Лишеги. Зокрема знайомство з таким культовими постатями, як Григорій Чубай та Віктор Морозов, участь у самвидавчому часописі «Скриня», за яку, власне, він і був виключений з Львівського університету, де вчився на англійській філології… Потім служба в армії та вчителювання в Бурятії, повернення до Львова, переїзд до Києва. Офіційна заборона на публікації протривала до 1988 року.

У 1989 році виходить перша книжка Олега Лишеги «Великий міст». Потім були інші книжки, стипендія Фулбрайта, переклади на українську Томаса Стернза Еліота, Езри Паунда, Девіда Герберта Лоуренса, Марка Твена, Генрі Девіда Торо, Сильвії Плат, та інших, премія ПЕН-клубу – міжнародної неурядової організації, яка об’єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів.

Книжка есеїв «Полум’я відігріє пам’ять» зібрала під однією обкладинкою спогади рідних, близьких, друзів та колег Олега Лишеги, його листи до друзів та друзів до нього, пише Галичина.

З прикарпатських авторів свої есеї про Олега написали Ярослав Довган«Вохристий спогад», Тарас Прохасько «Концентричні кола наближення»,Степан Процюк «Князівство незримої краси», Володимир Єшкілєв«Письменник ховається за деревами, текст літає над Вороною», Василь Карп’юк« Я пливу, я весь час пливу…».

Поділився спогадами про Олега Лишегу та співпрацею з ним івано-франківський видавець «Лілеї НВ» Василь Іваночко – в цьому видавництві вийшла книжка віршів поета «Снігові і вогню», а також розмови з Олегом Лишегою Тараса Прохаська у серії «Інший формат».

До ювілею поета «Лілея НВ» теж видала книжку есеїв «Олег Лишега. Відлуння».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *