Для Франківська кують якорі – у Бастіоні відкрили фестиваль “Свято ковалів”

Свято відкрили урочисто – з промовами організаторів, меценатів та мерії. Вшанували багаторічного учасника «Свята ковалів» з Нідерладів Хууба Сенсена – 80-річний коваль від часу першого фестивалю приїздить до Франківська з майстер-класами для молодих майстрів і учнів. Цього разу він навчав студентів ВПУ-21 – воно готує ковалів. А що спеціалізується на художній ковці, то студенти просто на відкритті представили ковальському товариству свою роботу – скульптуру металевого козака з булавою, зібраного з кількох сотень деталей. Двометровий українець має, як і належить козаку, чуб і вуса. Це один із прикладів нового напрямку, що його взялися розвивати в межах «Свята ковалів» – художньої металевої скульптури.

Продовжили тему виставкою у «Підземному Переході Ваґабундо» та великою дискусією із залученням мистецтвознавців і науковців – її проведуть завтра у форматі міжнародної конференції.

До велелюдної ковальської братії, – ­а приїхали на «Свято ковалів» понад 200 майстрів, більшість – з-за кордону, – вперше примкнули колеги з Люксембургу, Румунії та Китаю. В’пяте на франківському фестивалі вогню і металу свою майстерність показують ковалі з Білорусі та Росії, десятий раз приїздять команди з Великобританії, Франції, Німеччини, Нідерландів. Всі кують якорі – це символ і тема цьогорічного свята. А ще ангелів – вони залишаться в подарунок місту.

Мер Франківська Руслан Марцінків зізнався, що з великою цікавістю оглянув ковальський ярмарок – він також розкладений на площі Бастіону, і вже навіть приглянув кілька речей, які має намір купити. «Придивився лавочку і ще дещо. Придбаю – не для себе, для міста», – пообіцяв мер. І нагадав, що торік уже прикрасив Франківськ двома металевими скульптурами з виставки-торговиці фестивалю.

На відкритті «Свята ковалів» анонсували підписання партнерської угоди між містом Івано-Франківськом та китайським містом Наньнін – йшлося також і про ковальську співпрацю. Представник Піднебесної відзначив, що така може бути корисною і цікавою для обох сторін, і запросив ковалів до Наньніну. До речі, Івано-Франківськ цього року приймає майстрів від ковальства двічі – у вересні відбудеться зустріч «Коло ковальських міст Європи», де розвинуть тему партнерства.

В програмі «Свята ковалів» – десяток цікавих подій. Це «живі» кування, майстер-класи для дітей і дорослих, виставки, відкриття інсталяцій, концерти. Головне шоу фестивалю – нічні кування. Завтра, 4 травня, міжнародна команда ковалів під джаз створить для міста справжній якір. «Він буде тримати Франківськ на плаву», – жартує організатор фестивалю, художник-коваль Сергій Полуботько.

 

Взято з Sotka

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *