В Івано-Франківську відкрито виставку «100 років боротьби. Українська революція 1917-1921»

У  День соборності України, 22 січня, в обласному музеї визвольної боротьби ім. С. Бандери в Івано-Франківську відкрито виставку «100 років боротьби. Українська революція 1917-1921». Її експозиція, а це майже десяток великих інформаційних банерів, які підготував Український інститут національної пам’яті (УІНП), розповідає про події Української революції 1917-1921 років, творення держави та її інституцій, розбудову війська, дипломатії і т. і.

Відкриваючи виставку, директор музею визвольної боротьби Ярослав Коретчук зазначив, що події столітньої давності, коли молода Українська держава протистояла зовнішній агресії сусідніх держав, передусім з північного сходу, своїм характером дуже нагадують теперішню російсько-українську війну. Тож нині важливо не лише говорити про спадщину Української революції 1917-1921 років, а й про її жорстокі уроки для українців, передусім їхніх сучасних політиків.

100 років боротьби. Українська революція 1917-1921

100 років боротьби. Українська революція 1917-1921

Значення історичної пам’яті для нинішнього покоління має дуже велике значення, наголосив у своєму виступі учасник війни на сході України, ветеран 79-ї Миколаївської окремої аеромобільної бригад Андрій Фармуга з Івано-Франківська. У цьому він переконався на прикладі документальної книжки Михайла Андрусяка «Брати грому» (в ній йдеться про визвольну боротьбу на Прикарпатті після Другої світової війни), яку із захватом читали його бойові побратими.

Від імені міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа висловлено подяку УІНП та обласному музею визвольної боротьби за відкриття важливої в політико-ідеологічному сенсі виставки «100 років боротьби. Українська революція 1917-1921» та вклад цих структур у популяризацію визвольних змагань українського народу і збереження історичної пам’яті. А директорові музею Ярославу Коретчуку вручено офіційну подяку міського голови Івано-Франківська за особистий внесок у справу  популяризації історії українського визвольного руху та участь у державотворчих процесах у Галичині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *